Odlarskolan – förodling

I lördags hade vi vårens första heldag med odlarskolan. Vi höll till på Tyresö handelsträdgård och samtliga teoretiska och praktiska moment ägde rum i det stora penséväxthuset.

FullSizeRender

Penséväxthuset i Tyresö handelsträdgård. Jag tycker om spinnrocken i mitten!

Dagen började under temat förodling, med Annica Larsdotter som föreläsare. Ofta förodlas grödor som behöver mer tid på sig för att kunna ge skörd i vårt klimat innan det blir för kallt på hösten, till exempel tomat, chili och squash. Men jag förodlar ofta även grödor som inte måste förodlas, till exempel mangold och sallat.

Det finns flera fördelar med att förodla sina grödor

 • Plantorna får ett försprång och du kan få en tidigare skörd och ibland till och med hinna med flera omgångar av samma gröda.Till exempel har jag försått jag den första omgången bondbönor i år för att kunna plantera ut färdiga små plantor riktigt tidigt.
 • Du använder mindre mängd frö när du sår i krukor i stället för att strö ut fröerna i såraden.
 • Plantorna hinner växa till sig och bli motståndskraftiga mot till exempel jordloppor innan de kommer ut i den hårda världen utanför.
 • Efter att du har skördat en gröda kan du direkt sätta ut en försådd planta på den lediga platsen och därmed utnyttja utrymmet i bäddarna på ett mer effektivt sätt. Till exempel kan du sätta ut en försådd broccoliplanta när vitlöken skördats i juli och på så sätt få en höstbroccoli som ger skörd ända in i november–december.

Några enkla steg för att förså:

 1. Häll såjord i en kruka. Vi använder gamla krukor men också tidningspapperskrukor, toalettpappersrullar och avklippta mjölkpaket.
 2. Gör ett hål i jorden som är ca fem gånger så djupt som fröet är stort.
 3. Lägg fröet i hålet.
 4. Platta till jorden så att fröet kommer i kontakt med jorden.
 5. Vattna med en stril så att vattnet inte kommer för häftigt, då är det lätt hänt att fröet flyter upp till ytan. Med riktigt små fröer kan det vara bra att vattna med en sprejflaska.
FullSizeRender

Återbrukade krukor

Läs informationen på fröpåsen. Där står det under vilka ljus- och värmeförhållanden fröet vill gro och hur plantan vill ha det när den väl har börjat spira.

Vissa fröer har ett hårt skal som kan göra det svårt för grodden att ta sig ut. Då kan det vara bra att blötlägga fröet i ett dygn före sådd.

IMG_6571

Blötläggning av fröer med extra hårt skal

Vi talade även om att ta sticklingar. Det är ett utmärkt sätt att föryngra en planta och att helt gratis få en massa fler plantor. När vi klippte ner våra lavendelplantor passade vi på att ta sticklingar. Att ta sticklingar är också ett sätt att dela med sig. Kanske har din kolonigranne en planta som du suktar efter och kanske har du något att byta med.

Så här kan du ta sticklingar:

 1. Toppa en bit av en gren, precis nedanför ett bladpar. Det ska gärna vara ca tre bladpar kvar på moderplantans gren.
 2. Klipp bort blad längs sticklingens stjälk så att du har tre till fyra blad kvar i toppen. Genom bladen avdunstar vatten, och är det för många blad kvar på sticklingen försvinner för mycket av vattnet.
 3. Sätt ner sticklingen i en genomvattnad jord.
FullSizeRender

Sticklingar av verbena och petunia

Sedan är det bara att vänta. Och det är något fint att vänta på att ett litet frö ska gro och spira till en helt egen planta. Tanken på att ett litet pyttefrö är grunden till höstens fina skörd av tomat, squash, ärtor eller majs är svindlande.

Annonser

5 tankar om “Odlarskolan – förodling

 1. Ping: Hur har det gått med sticklingarna? | Minnebergsskogens Trädgårdsförening

 2. Ping: Examen i sticklinglådan | Minnebergsskogens Trädgårdsförening

 3. Ping: Sommarsådd för höstskörd | Minnebergsskogens Trädgårdsförening

 4. Ping: Sticklingar av tomat och basilika | Minnebergsskogens Trädgårdsförening

 5. Ping: Odlarskolan – examen | Minnebergsskogens Trädgårdsförening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s