Odlarskolan – växtkvalitet

En kall oktoberlördag tillbringade vi på en plantskola vid Bergianska trädgården. Temat för träffen var växtkvalitet. Vad ska jag leta efter när jag köper en bärbuske eller ett fruktträd. Vad ska jag undvika? Det går att få bra information från de etiketter som sitter på plantorna.

  • Odlingszon anges i romerska siffror. Ju högre siffra desto härdigare är växten. Väljer du en växt som är härdig till zon VI har den alltså större chans att klara en hård vinter än en växt som är härdig till zon I. Mälardalen hör i regel till odlingszon II, men det kan självklart finnas variationer beroende på läge. Det kan finnas olika odlingszoner i koloniområdet eller till och med på den egna lotten.
  • Ljusförhållande. Olika växter trivs i olika lägen. Fundera på hur solen ligger på din lott över dagen och över säsongen och välj en växt som är anpassad till förhållandena på di egen lott.
  • Markförhållande. Vi har alla olika kvalitet på jorden, även om de flesta av oss har mer eller mindre lerhaltig jord. Köp gärna växter som fungerar i lerjord.
  • Köper du en bärbuske så ska den ha minst tre grenar. Grenar och blad får inte vara torra. Lyft försiktigt ur jordklumpen ur krukan och titta på rötterna. Har rötterna snurrat sig runt krukans kant ska du välja en annan växt.
  • Se till att plantan är certifierad. Det innebär att växten är är producerad från växtmaterial som är rensat, testat och fritt från sjukdomar. Växtens genetiska ursprung är känt och den är noggrant kontrollerad av växtskyddsmyndigheter under hela odlingstiden.
  • Nu börjar det dyka upp E-plantor av fruktträd och bärbuskar i butikerna. E-plantor är särskilt utvalda svenska sorter som bedöms som bättre än andra liknande sorter och som är särskilt anpassade till svenska förhållanden. E-plantorna är också enhetliga. Det innebär att du får samma sort om du behöver komplettera tidigare köpta E-plantor. Vill du veta mer om E-plantor kan du läsa på deras hemsida.

Några exempel på E-plantor:

  • Blåbär Emil E och Putte E. Trivs i fuktig mullrik surjord.
  • Hösthallon Autumn bliss E och Bohème E.
  • Sommarhallon  Haida E, Preussen E och Golden Queen E (gul).
Annonser

En tanke på “Odlarskolan – växtkvalitet

  1. Ping: Odlarskolan – examen | Minnebergsskogens Trädgårdsförening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s